Vrei sa te apuci de apicultura?
September 13, 2021Te gandesti sa cresti albine in curtea ta? Pe langa productia de miere si ceara delicioase, albinele de miere polenizeaza florile si plantele de gradina, oferindu-le un mare impuls. Albinele sunt, de asemenea, destul de independente! Afla elementele de baza ale apiculturii si vezi daca este potrivit pentru tine!
Aproape oricine poate stapani abilitatile necesare pentru a fi un bun apicultor. Calatoria ta catre apicultura de succes incepe cu pregatirea. Ar trebui sa inveti tot ce poti despre gestionarea stupului de albine inainte ca albinele sa ajunga. Iata cateva lucruri de luat in considerare privitor la pastrarea albinelor:
Avantajele apiculturii
Exista mai multe motive pentru care ti-ai putea dori sa cresti albine, inclusiv:
- Mierea este probabil raspunsul evident. Majoritatea apicultorilor vor sa produca miere proaspata. O singura albina poate produce 1/12 lingurita de miere in viata ei (aproximativ 6 saptamani), si cu o colonie formata din mii de albine, cantitatea poate creste rapid.
- Ceara de albine este un alt produs popular care provine de la albine. Albinele muncitoare produc ceara din glande speciale de pe abdomen. Ceara de albine formeaza fagurii de miere si devin structura casei lor. Iar noi oamenii folosim si ceara de albine. Se foloseste la fabricarea lumanarilor si a produselor cosmetice. Multe creme si rujuri contin ceara de albine. Poti invata chiar sa-ti creezi propriul balsam de buze, conform unor magazine apicole.
- Polenizare: daca doresti un randament mai bun al livezilor si gradinilor tale, albinele pot ajuta. Cresterea albinelor asigura o mai buna polenizare a plantelor cu flori. Acest lucru inseamna mai multa hrana pentru noi si pentru animale salbatice. Albinele sunt eroii eforturilor de polenizare pentru agricultura moderna. Cu toate acestea, rolul speciilor de albine native nu poate fi trecut cu vederea.
- Muncitoare sarguincioase. Exista un motiv pentru care spunem „ocupat ca o albina”. Albinele sunt muncitoare constante. Nu necesita monitorizare regulata. O colonie de albine sanatoase bine gestionata va produce miere si ceara pe care sa le poti folosi sau vinde ulterior. In medie, asteapta-te sa petreci o ora pe saptamana in timpul sezonului cald pentru gestionarea coloniilor. Retine ca, in clima mai rece, poate fi necesar sa ajuti albinele sa ierneze corect.
Provocari pentru apicultura
Cu toate acestea, exista unele dezavantaje ale cresterii albinelor:
- Non-native: in timp ce gestionam albinele pentru miere si polenizare, exista o anumita ingrijorare cu privire la faptul ca albinele crescute nu depasesc concurenta albinelor native in salbaticie. Albinele de miere nu sunt native. Albinele salbatice si solitare sunt super-polenizatoarele native ale florilor si plantelor noastre. Daca doresti ca albinele sa-ti polenizeze mancarea (nu pentru a produce miere), ia in considerare o casa de albine solitara (si incurajeaza plantele native si florile salbatice)!
- Albinele pot sa intepe, amintesc cei de la www.magazin-apicol.ro. Adreseaza-te mai intai medicului tau pentru a afla daca faci parte din persoanele ghinioniste care sunt alergice la intepaturile de albine. Chiar daca nu esti alergic, intepaturile sunt dureroase. Invatarea modului in care poti gestiona corect stupii va diminua episoadele usturatoare.
- Primul an poate fi unul dur. In afara de invatarea profunzimilor apiculturii, este posibil sa nu obtii miere pentru tine. Albinele tale au mult de lucru in primul sezon. Trebuie sa produca ceara, sa creasca albine tinere si sa stocheze miere pentru iarna. Invata sa ai rabdare cu tine si cu albinele tale.
- Boli ale albinelor. Dupa cum s-ar putea sa stii, populatiile de albine au scazut de cativa ani. Bolile, pesticidele si parazitii sunt cele mai frecvente probleme intampinate de albine, dar uneori, nu exista nicio explicatie pentru un stup nesanatos. Fa-ti timp pentru a invata cum sa mentinetii albinele sanatoase si pentru a intreba despre orice probleme ar putea avea alti apicultori din zona ta.