La ce sa fiti atenti inainte de a cumpara o proprietate pentru a o inchiria

La ce sa fiti atenti inainte de a cumpara o proprietate pentru a o inchiria

October 6, 2020 0 By endy

Achizitia unei proprietati, ca investitie, implica munca de cercetare si evaluare. Vreti sa va oferiti cea mai buna sansa la o investitie de calitate. Iata patru criterii pe care ar trebui sa le luati in considerare inainte de a achizitiona urmatoarea proprietate pentrua o inchiria apoi.

Locatia proprietatii este cheia

Nu puteti schimba locatia unei proprietati, asadar acesta este unul din cele mai importante aspecte de luat in considerare in evaluarea unei potentiale investitii. Spre exemplu, achizitia unei proprietati langa o universitate are multe avantaje.

Teoretic, vor fi mereu noi studenti care cauta locuinte, chiriile sunt adesea platite de parintii acestora si in general puteti cere un pret mai mare, avand in vedere faptul ca zona este cautata si cererea de apartamente mai mare. Un evaluator imobiliar Timisoara competent va poate ajuta cu o evaluare realistica a proprietatii inainte sa va angajati incheltuieli pe care le veti rambursa in ani sau zeci de ani.

Caracteristici ale locatiei ce trebuie luate in considerare:

Este urbana, suburbana sau rurala?

Cat de apropiate sunt facilitatile necesare, cum ar fi alimentarele, magazinele, rute pentru transport in comuna, scoli si spitale?

Imaginati-va tipul de chirias care si-ar dori sa locuiasca acolo – familii, persoane in varsta, oameni singuri, clasa de mijloc, etc.

Exista cerere pentru locuinte de inchiriat in zona?

Cat este de departe de propria dumneavoastra locuita? – Daca este prea departe, va trebui sa luati in considerare costurile de transport cu naveta si costurile cu productivitatea pierduta.

Este cartierul stabil, in dezvoltare sau in declin? – Sunt multe proprietati libere in zona sau multe constructii noi?

Vedeti oportunitati de dezvoltare in viitor? – Spre exemplu, o noua linie de cale ferata care se leaga de un oras mare care se construieste, sau o noua companie care se muta in zona si creeaza noi locuri de munca. Acest lucru poate creste dramatic gradul de interes al zonei.

Faceti calculele

Cunoasteti-va bugetul:

  • Cati bani puteti aloca acestei investitii?
  • Cat sunteti dispusi sa pierdeti?
  • Daca aveti nevoie de fonduri suplimentare, de unde le obtineti?
  • Ce suma trebuie sa imprumutati?
  • Care va fi rata aferenta ipotecii si cea a dobanzii?

Faceti o lista cu reparatiile necesare

Care sunt lucrarile de reparatii cu care sunteti confortabili?

Vreti o proprietate care are nevoie doar de interventii de cosmetizare precum un strat de vopsea si un covor nou, va descurcati cu o cantitate moderata de lucrari sau va puteti asuma o reabilitare de anvergura, inclusiv inlocuirea instalatiilor de apa, electrice, podele, pereti, etc.)?

Va permiteti reparatiile necesare?

Costul reparatiilor variaza mult, depinde daca puteti dumneavoastra sa va ocupati de acestea sau daca este nevoie sa angajati pe cineva sa faca acest lucru.

Costurile cu forta de munca sunt mai mari in functie de zona geografica in care va aflati.

Costul materialelor depinde de valoarea proprietatii. Veti avea nevoie de materiale de calitate mai ridicata pentru o proprietate scumpa (sute de mii de euro) decat pentru una ieftina, de cateva zeci de mii de euro.

Reparatiile vor costa intotdeauna mai mult decat ati planificat initial. Atat bugetul cat si perioada estimata pentru finalizare adesea se dubleaza. Nu doar ca veti plati mai mult pentru reparatia in sine, insa veti plati costuri suplimentare de finantare, asa numitele costuri indirecte, pentru a plati ipoteca, taxele de proprietate si asigurarea pentru proprietatea goala cata vreme aceste reparatii suplimentare sunt finalizate.