Schimbul valutar in mediul de business

Schimbul valutar in mediul de business

November 21, 2022 0 By endy

Se platesc taxe pentru tranzactii facute in strainatate?

Ca si conturile personale, conturile bancare de afaceri percep de obicei o taxa pentru a tranzactiona bani in valuta straina. Aceste comisioane variaza de la banca la banca, iar multe adauga o majorare la cursul de schimb valutar pentru a obtine un profit mai mare. Unele banci si firme contesta aceste taxe si ofera conturi in mai multe valute, care fac mai ieftina trimiterea si primirea de bani in valuta straina. Daca faceti adesea afaceri in strainatate, ar putea avea sens sa creati unul dintre aceste conturi, dar cautati pentru a gasi cea mai potrivita optiune.

Cum sa facturati si sa raportati fiscal in valuta straina

Majoritatea sistemelor de contabilitate va permit sa facturati clientii intr-o alta moneda. De obicei, este simplu de facut, si fiecare plata este afisata cu un curs de schimb  valutar Timisoara si detalii despre orice taxe pe care ati trebuit sa le platiti.

Partea dificila vine atunci cand stabiliti TVA-ul, deoarece trebuie sa afisati aceste cifre in lei pentru ANAF. Aceasta inseamna ca va trebui sa convertiti platile in lei atunci cand le inregistrati in conturile dvs. de TVA. De asemenea, orice factura pe care o produceti trebuie sa arate valoarea totala neta a ceea ce vindeti si valoarea TVA-ului, la fiecare cota aplicabila. Acelasi lucru este valabil si pentru facturile in avans.

Ce curs de schimb folosesc in contabilitatea valutara?

Va trebui sa contabilizati valutele straine folosind cursurile de schimb valutar afisate pe site-ul web BNR. BNR emite propriile cursuri de schimb in fiecare luna, care sunt cifrele pe care ar trebui sa le utilizati, indiferent de orice alte fluctuatii care pot aparea in acea luna.

Care sunt riscurile contabilitatii in valuta?

Riscul principal atunci cand tranzactionati in valuta straina este ca fluctuatiile cursurilor de schimb sa faca leul mai slab. In consecinta, puteti pierde bani, fie pentru ca va trebui sa platiti mai mult pentru bunuri si servicii in strainatate, fie pentru ca veti fi platit mai putin pentru ceea ce vindeti.

Exista o modalitate de a va proteja impotriva potentialei pierderi de profit cauzate de cursurile de schimb valutar. Acordand contracte forward cu clientii dvs., puteti bloca rata curenta pentru a mentine valoarea atunci cand vine vorba de tranzactie. Desigur, acest lucru poate functiona impotriva dvs. in cazul in care cursul de schimb merge in sens invers, dar este o modalitate de a reduce riscul, si de a asigura securitatea fluxului de numerar, remarca site-ul Schimbvalutar.net.

Cereti sfatul contabilului dumneavoastra atunci cand faceti tranzactii cu valute straine. De asemenea, el va poate ajuta sa alegeti software-ul potrivit pentru contabilitatea in moneda straina, si tipul de tranzactii pe care le faceti in mod regulat. Ele va pot ajuta chiar sa preziceti fluctuatiile cursului de schimb valutar, astfel incat sa puteti ramane cu un pas inainte.