Sanatatea corporala si intretinerea

Sanatatea corporala si intretinerea

June 22, 2018 0 By endy

Sanatatea corporala si intretinerea au fost mereu un caz de preocupare a oamenilor, cu precadere fiind considerat elementar sau obligatoriu in societatea moderna. Aceasta preocupare se traduce prin nevoia de a pastra sau corespunde unei imagini fizice asociate cu sanatatea, tineretea, puterea si evident, masculinitatea si feminitatea. Tinzand inspre aceste valori recunoscute social, ne mobilizam si facem ceea ce am fost genetic programati sa facem, miscare fizica, denumita inca din antichitate ca fiind activitate sportiva.

Felul in care ne mentinem sanatosi printr-o activitate sportiva ne influenteaza in mod direct viata, ne imbunatateste randamentul fizic si cel psihic, ne creste stima de sine, ne sporesc performantele la locul de munca, dam un exemplu pozitiv celor mici, sau ne cresc sansele pentru o reproducere sanatoasa. Descoperirile stintifice din ultimul secol, dar si o aplecare mai atenta asupra domeniului sportiv din partea comunitatii stintifice, ne ofera un spectru foarte larg asupra posibilitatilor de a face miscare, de a ne mentine sanatosi, si mai ales lucru indispensabil societatii in care traim, de a ne modela aspectul fizic corporal. In aproape toate acctiuniile intreprinse de om, exista exceptii, iar aceasta forma de activitate sportiva nu este scutita de acestea, referindu-ma acum cu precadere la persoanele care pun prea mult accent pe estetic folosind ca scuza nevoia de miscare, sau la acele persoane care sustin ca sunt genetic in stare fizica foarte buna sau proasta si nu au nevoie sau nu sunt ajutate de introducerea unei activitati fizice in vietile lor.

Cum spuneam si mai devreme, miscarea si nevoia de miscare ne sunt intiparite genetic in ADN, nu putem functiona ca si indivizi intr-o societate, fara aceata mostenire genetica. La fel ca si celelalte activitati primare mostenite (nevoia de a fi intr-o societate, mancatul, etc) miscarea fizica, intr-o forma sau alta, este inidispensabila vieti.

Diferitele moduri prin care putem face in ziua de astazi o activitate soprtiva sunt de o varietate si o multitudine care nu are un precedent in civilizatia noastra. Cel mai recunoscut mod de a face miscare in momentul de fata este alergatul sau jogging-ul, frecventarea unei sali de fitness sau inotul. Am nominalizat numai aceste trei categorii deoarece sunt cele mai cunoscute, de departe nefiind singurele, avand fiecare din ele chiar mai multe subcategorii.

Doresc sa fac o remomandare tuturor care citesc aceste randuri, celor care fac si deopotriva celor care nu fac miscare, si anume, orice motiv ati avea sa renuntati sau sa nu practicati vreun sport, la orice nivel sau intensitate, sanatatea corporala se leaga de cea mentala, un corp curat si sanatos atrage sau deriva dintr-o minte la fel de sanatoasa. Va urez succese personale cat mai frumoase, si sanatate.